
UPS Seçimi nasıl yapılmalıdır?
9 Mart 2019UPS seçimi konusuna girmeden önce bu sistemlerle ilgili temel konulara değinelim. Uninterruptible Power Supply kelimelerinin baş harflerinden oluşan UPS kelimesi, anlamı itibarıyla da Kesintisiz Güç Kaynakları olarak dilimize çevrilir. Kesintisiz güç kaynakları genel olarak şebekedeki kesinti ve dalgalanmalar ile harmoniklere karşı bağlı bulundukları sistemi ve üzerindeki cihazları korurlar. Yükün ve enerji sürekliliğinin kritik olduğu tüm noktalarda UPS kullanımı daha sonra ortaya çıkacak daha büyük sorunları önlediği gibi bu zararlardan doğacak maliyetleri de düşürecektir.
UPS’lerin çalışma prensibi genel olarak DC kaynaklardan (akülerden) aldıkları enerjiyi bir invertör yardımı ve filtreleme suretiyle AC biçimde yüke vermeleri şeklinde açıklanabilir. Bu tanım daha çok çıkış gerilimlerine göre çalışan sistemlere uysa da çalışma prensibine göre diğer ups çeşitlerinin ayrıldığı noktalar aşağıda verilmektedir.
Kesintisiz güç kaynakları; Offline, line interactive, Online ve çıkış gerilimlerine göre çalışan sistemler olarak 4 bölümde incelenebilir. Offline sistemlerenerjikesintisi durumunda devreye girerek enerji sürekliliğini sağlarken sistemi şebekesel sorunlardan korumazlar. Line interactive sistemler şebekedeki olumsuz durum anlarında devreye girerler.
Online sistemler ise akülerinin şebekeden beslendiği ancak, yüke enerjiyi filtreleyerek veren sistemlerdir. Diğer iki sisteme göre daha pahalıdırlar.
UPS’lerin kullanım nedenlerini yukarıda açıklamıştık. Aşağıda Eaton kataloğunda da yer verilen genel elektriksel sorunları ve nedenlerini de vermek bu noktada tamamlayıcı olacaktır.

UPS Seçimi
UPS seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli özelliklerden biri aslında yukarıda da bahsettiğimiz gibi yükün kritikliğidir. Nitekim yine yukarıda bahsettiğimiz gibi eğer kısmi de olsa enerji sürekliliği sadece göz önünde bulundurulacaksa offline tip kesintisiz güç kaynağı daha ekonomik bir çözüm olabilir.
Yükün kritikliği değerlendirmesine göre UPS çeşiti belirlendikten sonra ihtiyacınız olan gücün ne olduğunun belirlenmesi gerekir. Bu noktada ups’ten beslenmesini istediğiniz cihazların güçlerini toplayarak bir tespitte bulunabilirsiniz. Tescom UPS web sitesindeki bu linkte ups gücünü belirlemeniz noktasında yardımcı olabilir. 1 Watt x 1.4 =VA olduğunu da belirtelim.
UPS seçiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer konuda UPS Güç Faktörüdür. Güç faktörünün mümkün olduğunca 1 değerine yakın olması gerekir ki bu özellikle büyük işletmelerde reaktif ceza ödenmemesi konusunda önemlidir.
UPS seçimi konusunda dikkat edilmesi gereken 4. faktörde kesintisiz güç kaynağının verimidir. Verim en genel haliyle UPS’lerin şebekeden gelen enerjiyi filtrelemeleri sırasında kaybolan enerji miktarını ifade eder. Verimi yüksek bir UPS, faturanızla ödediğiniz enerjiden daha fazla yararlanmanız olarak da özetlenebilir.
Yazımıza UPS firmalarının kataloglarında bulunan diğer değerleri açıklayacak devam edelim.
UPS Seçiminde bilinmesi gereken diğer konular

- Gerilim Toleransı : Gerilim değişimlerine dayanım aralığı
- Frekans Toleransı: Frekans değişimlerine dayanım aralığı
- Gerilim THD: Toplam Harmonik distorsiyonu kısaltmasıdır. Çıkış gerilimlerinin içerdiği harmoniklerin ölçüsüdür.Lineer yükte %5 lineer olmayan yükte %7.5 den küçük olması gerekir.
- Krest Faktörü: Tepe faktör, kaliteli UPS sistemler için tam yükte 3, ½ yükte 4, ¼ yükte 8 tepe faktörü kapasitesi civarındadır.
- Kısa Devre Koruması: UPS’ler çalıştıkları süre zarfında aşırı yüklere ve kısa devrelere maruz kalacağından arıza yapmamaları için de bu korumalara sahip olmalıdır.
- Akü: UPS nedir? linki üzerinden UPS’lerle ilgili diğer teknik detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
- Çevresel Koşullar:UPS’lerin verimli çalıştıkları ortam değerlerini gösterir. UPS kataloğunuzdaki bu değerler, bulunduğunuz ortamdan farklıysa belki farklı bir ups seçmek yararlı olabilir.
UPS Nedir? (Kesintisiz Güç Kaynağı) UPS Kullanım alanları nelerdir? yazımızı da okumanızı öneriyoruz.
Mutlu Günler..
[…] Kesintisiz güç kaynaklarıyla ilgili UPS Seçimi nasıl yapılmalıdır? , UPS Bakımı ve Kesintisiz Güç Kaynağı Firmaları ve UPS Nedir? Kesintisiz Güç Kaynakları […]
[…] Nedir? Kesintisiz Güç Kaynakları neden kullanılır? ve bir önceki yazımızda yer alan UPS Seçimi Nasıl Yapılmalıdır? makalelerimize bakmanızı da […]